Languages

 

Lévai Mária művészete

A hárfa legnagyobb hazai mesterei

Művész az, aki születésétől fogva begyűjti a különféle információkat jelen világunk minden síkján, átengedi magán azokat, és mint egy ékírásos kőtábla, a legfontosabbakat bevési magába...

Lelke emlékezetét feltölti a földi lét tapasztalataival és ezt harmóniába hozza a felsőbb világtól kapott információkkal, illetve a lelki emlékezetében meglévő isteni létezéssel. Az egybevetés eme folyamata lehet akár ösztönös, akár tudatos. Így válik az igazi művész egy másik létsík közvetítőjévé, lehetőséget adva másoknak is a váltásra, a jelen dimenzióban láthatatlan világ befogadására.

Napjainkban a média tucatszám „gyártja” a sztárokat, akik hajlamosak művész szerepben tetszelegni, pedig még a legkevesebb közük sincs a fenn megfogalmazott művész „definícióhoz”. Szerencsére születnek és élnek hazánkban igazi művészek is, akik valóban egy másik létsík közvetítői. Közéjük tartozik a hangszerek királynőjén, vagyis hárfán – ezen belül is annak a kelta változatán - játszó Lévai Mária is.

A művésznő gyerekkorában ösztönösen választotta magának ezt az ősi instrumentumot, amelynek mára a mesterévé vált. Napjainkban már tanítványok hada lesi minden mozdulatát és igyekeznek megtanulni a hangszer lelkéhez vezető utat.

Mária bemutatkozó albuma A Daunce címmel jelent meg. A zenei anyag egy valóságos időutazással is felér, hiszen a repertoárban éppúgy jelen vannak az időtlen múltat jelképező ír balladák és táncok, mint a XVI-XVII. századi szerzők (Johann Pachebel és Henry Purcell) művei, illetve egy kortárs művész, Bernard Andrés kompozíciói.

A hárfaművésznő második albuma - ami Az ősz táncai címet kapta – már kizárólag az utóbb említett muzsikus-komponista műveire fókuszál. A lenyűgöző szépségű album nagyon érzékletesen meséli el a zene nyelvén az ősz minden csodáját. Az a hatás, amit hajdan a francia szimbolisták a szavak mesteri egymásba fűzésével értek el, nála az ujjainak szolgai módon engedelmeskedő húrok játékaként alakul ki.

Minden alkalommal, amikor Mária két fenti lemezéhez hasonló zenét hallgatunk, akkor ösztönzést és gyönyört kapunk. Az ilyen zene egy minutum alatt képes a tudatunkat felemelni és a lélek-ráncainkat kisimítani…

Kiadó: Mari Records
Honlap: www.harfa.hu
 

Médium: 
szivtars.hu
Szerző: 
Czékus Mihály