Languages

 

Kelta hárfa hangjai az Ótemplomban

Különleges hangzású kelta hárfát szólaltat meg Lévai Mária hárfaművésznő augusztus 3-án Hódmezővásárhelyen a Református Ótemplomban.

A Reneszánsz Hangverseny repertoárját egy olyan hárfán szólaltatja meg, amely különösen a kelta és az ír zenében volt használatos, valamint a reneszánsz és barokk korban az európai műzenében. Pedálok helyett kampókkal hangolható. Viszont hangterjedelme kisebb, hangja csengőbb a koncerthárfánál.

Lévai Mária a Liszt Ferenc Zeneakadémiát 1999-ben végezte el, ahol diplomát szerzett, Vígh Andrea növendékeként. Zenei pályáját jóval korábban, még kislányként kezdte el. Még alig múlt kilencéves, mikor a zongora tanszakra helyhiány miatt nem vették fel. Viszont felajánlották számára a hárfa szakot, amit örömmel vállalt el, és azóta is a hangszer elválaszthatatlan szerelmese.

Amikor megkérdeztük, vajon hogyan sikerült megszólaltatni kilencévesen a nála körülbelül kétszer nagyobb koncerthárfát, azt válaszolta, bizony az elején nem volt könnyű, de jó magasra felpolcolták, így a keze elérte a húrokat, a lába a pedig a levegőben kalimpált. Az viszont tény, hogy „meglátni megszeretni” hangszer volt és még ma is az.
Idővel nemcsak hozzá nőtt a hangszerhez, hanem virtuóz megszólaltatója lett. Mint mondta tizenöt éves korától rendszeresen koncertezik. 2002-ben jelent meg első CD-je, Sokat koncertezik. Az évek során számos budapesti és vidéki szimfonikus zenekar hívta meg vendégként, és állandó közreműködője a Nemzeti Filharmonikusok koncertjeinek is. A zenekari munka mellett az utóbbi időben egyre inkább előtérbe kerültek a szóló és kamarazenekari fellépései. Sokféle korból és stílusból válogat: a reneszánsz muzsikától, Bach, Handel és más barokk szerzők művein át, a romantikus és kortárs hárfamuzsikáig több száz darabot játszik. Fellépésein nem csak koncerthárfán, hanem Trubadúr és Kelta hárfán is megszólaltatja a műveket.

Ez utóbbi hangszer hangjait élvezheti szombaton 19 órától a vásárhelyi közönség a Református Ótemplomban. A Vásárhelyi Hírek kérdésére elmondta, 16. századi reneszánsz hangulatban rövid darabok sokaságát adja elő. Színes repertoárral készül, Pachelbeltől kortárs szerzők művéig.
 

Megjelenés: 
2013, August 2
Médium: 
Vásárhelyi Hírek
Szerző: 
VH