Nyelvek

 

Bemutatkozom

Lévai Mária kelta hárfával (www.harfa.hu)

1999-ben szereztem diplomát a Liszt Ferenc Zeneakadémián, Vígh Andrea növendékeként.

Zenei pályafutásom azonban már jóval korábban kezdődött: tizenöt éves korom óta rendszeresen koncertezem. Kilenc éves koromban találkoztam először a hangszeremmel, mondhatni véletlenül. Abban az időben örökölt a családunk egy zongorát, és jó lett volna, ha valaki játszik is rajta - a választás rám esett. A zongora tanszakon azonban már nem volt hely. Amikor helyette vigaszként „bemutattak” életem első hárfájának, ott helyben szerelembe estem... A mai napig hálával gondolok akkori mesteremre, Nagy Katalinra, akivel a kezdő lépéseket megtettem a zene világában. Később, az egyetemi évek alatt Josef Molnar (J), Aristid von Würtzler (USA), Ion Ivan Ronceau (RO), Jana Bousková (CZ), Dominique Bouchaud (F) mesterkurzusain fejlesztettem tudásom.

A folyamatos képzés mellett elengedhetetlennek tartom, hogy a közönség előtt megmérettessem magam - azt, hogy jó tolmácsa vagyok-e egy-egy zeneszerzőnek, csakis a fellépések alkalmával tudom „ellenőrizni”. Éppen ezért sokat koncertezem. Az évek során számos budapesti és vidéki szimfonikus zenekar hívott meg vendégként, és állandó közreműködője vagyok a Nemzeti Filharmonikusok koncertjeinek is. A zenekari munka mellett az utóbbi időben egyre inkább előtérbe kerültek a szóló és kamarazenekari fellépéseim. Sokféle korból és stílusból válogatok: a reneszánsz muzsikától, Bach, Handel és más barokk szerzők művein át, a romantikus és kortárs hárfamuzsikáig több száz darabot játszom. Fellépéseimen nem csak koncerthárfán, hanem Kelta és Trubadúr hárfán is megszólaltatom a műveket. Országszerte játszom koncerttermekben és fesztiválokon egyaránt, rendszeres közreműködője vagyok például a Kapolcsi Művészetek Völgye rendezvényeinek is. 2002 októberében szólóestet adtam a Gödöllői Hárfafesztivál keretében, 2004-ben felléptem a Zempléni Művészeti Napokon, valamint a Japán nagykövetség hangversenyén, Onczay Csaba gordonkaművész partnereként.

Első önálló lemezem 2002 decemberében jelent meg, „A Daunce” címmel. Ezt követte az „Ősz táncai” című CD, mely 2006-ban került forgalomba.

Az utóbbi években a fellépéseket egy nagyon kedves elfoglaltsággal egészítettem ki: tanítani kezdtem. Ezt megelőzően is fogadtam magántanítványokat, most viszont a biatorbágyi Pászti Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézmény oktatójaként már „hivatalos” növendékeim is vannak. Négy gyerek édesanyjaként nagy öröm számomra, hogy a legfiatalabb korosztály számára is közvetíthetem a hárfazene szeretetét.

Lévai Mária

hárfaművésznő

 

"Lévai Mária lemezéhez nem szabad nagy fényt gyújtani. Gyertyák, régi hímzett lámpák kellenek hozzá, hogy jobban közel engedjük magunkhoz."

Zenét és gerinctornát oktat, zenekarban játszik és önálló koncerteket ad, CD felvételekre készül, előkelő vacsorákon lép fel, kertészkedik, lekvárt főz ...

A hárfa minden húros hangszer egyik legrégebbi őse. Máriával a hangszer művészi szinten művelőjével, életéről, a zenéről, valamint a legendás hangszerről beszélgettem.