Nyelvek

 

Hárfatanulás gyerekkorban

Kezdetek


A zenetanulás képességfejlesztő hatása mára már tudományosan is igazolt. Különösen gyermekkorban fogékony a szellem a változásra, a zene befolyása is ebben az időszakban a legerőteljesebb az emberi készségekre.

 

A hárfajáték egyszerre több szinten is hat a kis muzsikusok képességeire - egyszerre fejleszti a látást, a hallást és a fizikai síkot. A hárfatanulás során párhuzamosan dolgozik a két agyfélteke, ezáltal javulnak a logikai képességek. A hárfán való játék hatására fejlődik a gyerekek finommotoros mozgása - ez a mozgásfajta nélkülözhetetlen az írástanuláskor. Gyorsul a megoldóképességük is, aminek pedig a későbbiekben veszik nagy hasznát, hiszen ezt a készséget a továbbtanulásnál mérik.

 

A hárfatanulás komoly személyiségformáló hatással is bír. A hangszer önállóan is megállja a helyét, de kísérhet más hangszert, ezáltal fejlesztve a gyermek alkalmazkodóképességét. Zenekari játék során pedig a csapatmunkából kap ízelítőt a tanuló.

 

A hárfatanulásnak további előnye, hogy a zenével ismerkedő gyermek hamar sikerélményhez jut, ami általában meg is hozza a kedvét a további gyakorláshoz.